Blog #1 Een foto met een onscherpe achtergrond maken

3 Stappenplan voor het maken van een foto met onscherpe achtergrond

Een foto met een onscherpe achtergrond is visueel zeer aantrekkelijk. Maar hoe maak je nou zo’n foto? In dit blog leg ik je daar alles over uit!

Toen ik mijn eerste spiegelreflexcamera kocht, was het eerste wat ik deed een foto maken van een bos bloemen in huis mét een onscherpe achtergrond. Fantastisch vond ik het! Het zorgt ervoor dat je onderwerp naar voren springt, de achtergrond rustig blijft en details goed zichtbaar zijn (mits deze goed scherp zijn).

Hoe zit dat nou? Een onscherpe achtergrond

Een onscherpe achtergrond kun je creëren met je diafragma instellingen. Het diafragma is een opening in je lens die je van groot naar klein kan instellen. Het wordt weergegeven als een F-getal zoals bijvoorbeeld: F5.6. Een groot diafragma wordt weergegeven met een klein getal en een klein diafragma wordt weergegeven met een groot getal. Lekker ingewikkeld! 

In eerste instantie is je diafragma bedoeld om te bepalen hoeveel licht er binnen je camera valt. Door een grote diafragmaopening kan veel licht naar binnen vallen en wordt je foto lichter. Staat je camera in de automatische stand, dan zul je hier niet veel van zien, omdat je camera het licht compenseert met de sluitertijd en de ISO.

Voor een onscherpe achtergrond heb je een zo groot mogelijk diafragma nodig. Dan is de opening van het diafragma groot. 

Hoe kun je het diafragma herkennen?

Het diafragma is te herkennen aan het F-getal op je camera scherm. 

Hoe kun je het diafragma instellen?

Hoe je het diafragma kunt instellen is afhankelijk van welk merk en type camera je hebt. Professionele camera’s hebben een apart instelwiel voor het diafragma, en goedkopere camera’s hebben één instelwiel die zowel de sluitertijd als het diafragma in kan stellen. In dit laatste geval zul je de knop voor de belichtingscompensatie op je camera ingedrukt moeten houden en tegelijkertijd aan het instelwiel moeten draaien. Het instelwiel is een draaiknop, vaak zonder informatie erop waar je aan kan draaien.

Welk diafragma heeft mijn camera?

Het diafragma zit in de lens en is voor veel lenzen verschillend. Hoe groter je diafragma open kan, hoe duurder de lens vaak. Maar ook een nog onscherpere achtergrond én je kunt meer licht binnenlaten.

Aan de voorkant of zijkant van je lens kun je aflezen welk diafragma jouw lens heeft. In de meeste gevallen wordt het weergegeven met 1:2.8. Het diafragma is het deel achter de 1:, dus F2.8. Als er maar één getal staat, heeft de lens over het gehele zoombereik hetzelfde diafragma. Vaak zijn dit duurdere lenzen. De kans is groot dat er op jouw lens twee getallen staan: 1:5.6-6.3. Dit betekent dat wanneer je gaat inzoomen met je lens, je diafragma opening steeds minder ver open kan en eindigt bij 6.3 wanneer je volledig hebt ingezoomd. Dit noemen we een variabel diafragma.

Maar wat nou als ik een klein diafragma instel?

Misschien kun je het al wel raden, maar als je een klein diafragma instelt, is de opening dus klein, komt er weinig licht binnen je camera én is er veel scherp in beeld. Mooi voor landschapsfoto’s bijvoorbeeld!

Stappenplan onscherpe achtergrond creëren

De meest simpele manier om snel een foto met onscherpe achtergrond te creëren is om je camera in de diafragmastand te zetten:

  1. Draai het programmakeuzewiel naar A of Av (afhankelijk van welk merk camera je hebt). Dit staat voor Aperture en Aperture Value. 
  2. Draai aan je instelwiel en draai net zo lang tot je diafragma een zo klein mogelijk getal weergeeft. 
  3. Stel scherp op je onderwerp en maak een foto! (Zorg er wel voor dat er geen achtergrond dichtbij je onderwerp staat).

That’s all!

Wil je hier meer weten over hoe je je camera helemaal zelf instelt? Neem dan eens een kijkje bij mijn online fotografiecursus ‘Zelf je camera instellen!’. Hier leer ik je hoe je je camera volledig zelf instelt zonder automatische standen. Dan heb je zelf de controle over hoe jouw foto eruit komt te zien.

Heb je nog vragen? Plaats deze dan onder dit artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.