Blog #2 Een kijkje in mijn cameratas

Een kijkje in mijn cameratas.

Ik krijg vaak de vraag waar ik mee fotografeer en dit vind ik zo’n leuke vraag want ik ben absoluut trots op de inhoud van mijn cameratas. Ik heb met drie verschillende cameramerken gefotografeerd en zit voor mijn gevoel nu echt op mijn plek.

Even alle analoge camera’s niet meegerekend, ben ik begonnen met een Sony Cybershot compactcamera van mijn moeder. Die werd al snel ingeruild voor een spiegelreflexcamera. Een Olympus E-400. Destijds de kleinste en lichtste spiegelreflexcamera die er bestond. Dat vond ik belangrijk, want ik had echt geen zin om een zware camera mee te sjouwen. Maar destijds had ik ook nog geen flauw benul van verschillende sensor groottes en de kwaliteit daarvan. Ik bedoel, een spiegelreflexcamera maakt mooie foto’s toch? 😉

Al snel vond ik destijds de kwaliteit van de Olympus niet goed genoeg (niet te verwarren met de camera’s die ze nu maken) en heb ik deze ingeruild voor een Canon 7D. Daar had ik twee lenzen bij gekocht, een Tamron 70-200 en een Sigma 17-55mm F2.8. Dit breidde ik uit met een Canon 10-18mm F4.5-5.6 en een Lensbaby Composer met drie verschillende inzet lenzen.

Mijn Lensbaby’s

Ik zag overal op internet (ook bij klasgenoten van de fotografie opleiding) veel scherpere foto’s voorbij komen dan dat ik kon maken met mijn camera en lenzen. Daardoor ben ik op zoek gegaan naar een betere lens en heb ik de Canon 24-70 II USM F2.8 gekocht. Absoluut een rib uit mijn lijf, maar wat een goede investering! Ik fotografeer er alles mee én de foto’s zijn zoveel scherper en kwalitatief beter.

In september 2017 gingen mijn vriend en ik naar Sri Lanka en ik ben echt onwijs gek op reisfotografie! Maar no way dat ik mijn zware Canon 7D ging meenemen. Daarom heb ik een tweedehands Sony A6000 gekocht met een 50mm F1.8 en een 18-105 F4.0. Deze lichtgewicht systeemcamera is super snel, gemakkelijk in gebruik en levert geweldige resultaten. Dit was mijn eerste kennismaking met Sony systeemcamera’s. De 18-105mm F4.0 kocht ik wel nieuw en kocht ik vanwege zijn mooie bereik én redelijk groot diafragma. Hierdoor hoefde ik tijdens onze reis niet van lenzen te wisselen en had ik ook nog kwalitatief goede foto’s.

Sony A6000 met Sony 18-105mm F4.0

De Canon 7D heeft mij uiteindelijk zo’n zes jaar gediend, maar ik wou graag de stap maken naar een full-frame camera omdat ik veel in donkere omstandigheden fotografeer en de beeldsensor van de 7D daar echt niet geschikt voor was.

In mei 2018 was het dan zover! Ik heb de net uitgebrachte Sony A7III gekocht. De keus om naar Sony over te stappen was niet heel simpel. Je hebt een andere lens vatting, dus ook de lenzen moeten ingeruild worden, wat weer extra geld kost. Mijn Sony 18-105mm is niet geschikt voor full frame camera’s. Je kunt ‘m wel gebruiken op een full frame camera, maar dan wordt de camera als crop camera gebruikt.

Sony A7III met Canon 24-70 II USM F2.8

Ik geniet nog steeds elke dag van de keus om de Sony A7III te kopen. Ik heb een Metabones adapter gekocht om mijn Canon lenzen op mijn Sony te bevestigen. En ik heb een 85mm F1.8 erbij gekocht. Deze primelens is super scherp, snel en zeer prettig om mee te werken.

De grootste redenen dat ik de Sony A7III heb gekocht is de compactheid en lichte gewicht. Ik geloof erin dat systeemcamera’s de toekomst zijn. Ze kunnen veel sneller gemaakt worden dan spiegelreflexcamera’s en je ziet direct op je scherm wat er gebeurd als je de instellingen wijzigt.

Een overzicht van alle camera’s en lenzen die ik heb gehad:
Olympus E-400
Olympus E-510
Olympus 14-42mm F3.5-5.6
Olympus 40-150mm F4.0-5.6
Olympus FL-36 (flitser)

Canon 7D
Tamron 17-55mm F2.8
Canon 10-18mm 4.5-5.6
Tamron 70-200mm F2.8
Canon 24-70mm II USM F2.8
Speedlight 580EXII (flitser)

Sony A7III
Sony A6000
Sony 18-105mm F4.0
Canon 24-70mm II USM F2.8 (met metabones)
Sony 50mm F1.8
Sony 85mm F1.8
Samyang 14mm F2.8

Overig:
Lensbaby Composer
Lensbaby Sol

Samyang 14mm F2.8

Al deze apparatuur zit verpakt in twee cameratassen. Ik heb een tas voor alle apparatuur en een tas om alleen een camera met lens of zelfs nog een extra lens mee te nemen. Ik kies bij elke shoot uit wat ik nodig heb aan apparatuur en reis het liefste zo licht mogelijk.

Mijn zwarte rugzak heb ik gekocht op Amazon in 2018. Dit was een hele zoektocht, want ik wou een cameratas die er mooi uit zag. Nou, deze is niet alleen mooi, hij heeft ook een waterdichte hoes, de mogelijkheid om je statief er aan te bevestigen, een laptop vak, vele indelingsmogelijkheden en een apart vak voor accessoires.

Mijn tweede, kleinere rugzak is van Peak Design en dat is echt een favoriet merk. Je kunt de tas op meerdere manieren dragen en is er in twee maten te krijgen.

Nu ben ik super benieuwd, welke apparatuur heb jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.