Blog #3 Bewegingsonscherpte voorkomen

Zo voorkom je bewogen foto’s!

Als iets vervelend is bij het fotograferen, is het wel dat een foto onbedoeld bewogen is of te licht of te donker.

De sluitertijd is één van de drie elementen die invloed heeft op de belichting van een foto. Oftewel hoe licht of donker een foto wordt.

Maar het kan ook ingezet worden om bewegingen van je onderwerp en/of je camera te ‘bevriezen’. Dat wil zeggen, dat er geen beweging in beeld te zien is.

Beweging kan worden veroorzaakt door:

  • Hoe snel je onderwerp beweegt
  • Beweging van je camera (en je hand)
  • De snelheid van de sluiterijd

De sluitertijd begint bij 30″ (30 seconden lang open) en loopt in de meeste gevallen tot 1/4000 (spreek uit: één vierduizendste).

De sluiter zit in je camerabody en is vergelijkbaar met een gordijn dat snel open en dicht wordt gedaan (maar dan van boven naar beneden).

Hoe hoger dit getal, des te sneller het ‘gordijn’ open en dicht gaat. Je kunt je voorstellen dat hoe sneller dit gebeurd, des te minder licht er binnenkomt.

Maar het is ook zo dat als de sluitertijd heel snel is, je beweging van zowel het onderwerp als de camera ‘bevriest’. Dat wil zeggen, dat er geen beweging in beeld te zien is!

Hé maar dat is mooi, daar waren we naar op zoek! Geen bewogen foto’s meer.

Nu vraag je je misschien af: ‘Dan kan ik toch beter altijd een hele snelle sluitertijd instellen?’ Als je dat doet, komt er dus in donkere omstandigheden geen licht meer in je camera en word je foto te donker.


Je zult dus een goede balans moeten vinden tussen de sluitertijd, het diafragma en ISO. De drie elementen die invloed hebben op de belichting van je foto.

Vind je dat lastig? Zet dan je camera in de S of Tv stand (afhankelijk van het merk hoe het wordt weergegeven). Je kunt op deze manier zelf je sluitertijd instellen en de camera zorgt voor de rest! Je kunt de sluitertijd aanpassen door aan het instelwiel te draaien. Het kan afhankelijk zijn van je cameramerk waar je instelwiel zit, bij Sony achterop de camera, bij Nikon en Canon bovenop de camera. Probeer verschillende sluitertijden uit om te kijken wat het doet met de beweging in beeld. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.