Blog #4 Wat is ISO?

Maak jij weleens foto’s die je dan achteraf bekijkt en er superveel korrels in de foto zitten? Dit heet ruis en in dit artikel vertel ik je waar ruis vandaan komt en hoe je het kunt voorkomen.

Ik geef het maar toe, ruis is irritant. Het wordt veroorzaakt door je ISO, maar het heeft ook met je beeldsensor en het aantal megapixels te maken.

Je ISO is een camera instelling die bepaalt hoe gevoelig je sensor is voor licht. De ISO is onderdeel van de belichtingsdriehoek en werkt samen met de sluitertijd en het diafragma om de belichting in je foto te kunnen regelen. Maar wat betekent ‘gevoelig voor licht’? Je kunt het vergelijken met je ogen. In het donker worden je pupillen groter om meer licht op te kunnen vangen en in het licht worden je pupillen kleiner om minder licht op te vangen (er is immers genoeg licht).

Bij de meeste camera’s start de ISO bij 100 en kan heel hoog oplopen. Hoe hoger de ISO, des te gevoeliger de beeldsensor.

Wanneer je een lage ISO waarde gebruikt, is je sensor niet zo gevoelig voor licht en wordt de foto donkerder (mits je de sluitertijd en het diafragma niet aanpast).

Bij een hoge ISO wordt de sensor gevoeliger voor licht en wordt de foto lichter (mits je de sluitertijd en het diafragma niet aanpast).


Dat klinkt ideaal toch? Maar waarom zou je de ISO dan niet altijd hoog instellen? Bij een hoge ISO moeten alle pixels op je sensor meer informatie opslaan. Op een gegeven moment is het ‘geheugen’ van een pixel vol en gaat de informatie lekken naar andere pixels. Dit resulteert in ruis en dat zijn al die vervelende korrels in je foto. Ruis ontstaat ook sneller in donkere situaties.

Zou je een grotere beeldsensor hebben, dan hebben al die pixels meer ruimte en kunnen ze meer informatie opslaan. Heeft je camera een grote sensor? Let er dan op hoeveel pixels hij heeft. Camera’s die meer dan 40megapixels hebben zijn vaak gemaakt voor situaties met goede lichtomstandigheden. Ze worden veel gebruikt in de studio waar je zelf je licht kan bepalen, of in de fashion industrie. Meer pixels zorgen voor meer detail, maar als er ruis ontstaan ontstaat er ook onscherpte. Let hier dus op!

Je kunt de ISO instellen op je camerascherm. De meeste camera’s hebben een aparte knop om de ISO te activeren zodat je met je instelwiel de waarde kan aanpassen.

Probeer eens verschillende foto’s te maken in dezelfde omstandigheden met verschillende instellingen. Als ik zelf ga fotograferen, start ik altijd met een ISO van 100. Als ik vervolgens tevreden ben met de instellingen van mijn diafragma en sluitertijd kijk ik of de belichting correct is. Is het te donker, dan draai ik de ISO omhoog. Veel fotoplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.