Blog #5 Wat betekenen alle cijfers en letters op je lens?

Iedere lens/objectief heeft zijn eigen eigenschappen. En om deze duidelijk te maken, hebben fabrikanten verschillende cijfers en letters (afkortingen) bedacht om deze eigenschappen aan te duiden. In dit blog leg ik je de vier belangrijkste uit.

Laat ik even beginnen met een kleine rectificatie. We zeggen allemaal ‘lens’, maar eigenlijk horen we objectief te zeggen. Een lens is namelijk maar een enkel onderdeel in een objectief waar er meerdere van in een objectief zitten. Nou.. nu we dat duidelijk hebben kunnen we aan de slag!

Weten welk objectief voor jou geschikt is? Download dan gratis mijn e-book ‘Hulp bij het kopen van een camera’.

Diafragma

Je diafragma zit in het objectief en wordt daarom ook op het objectief aangegeven. Het diafragma is een opening die je zelf kan instellen om meer of minder licht binnen je camera te laten vallen en om de scherptediepte mee te reguleren. Hoeveel licht een diafragma binnen kan laten en dus hoe groot de opening ingesteld kan worden is per objectief verschillend. Vaak kun je aannemen dat des te verder het diafragma open kan, des te duurder het objectief. Het diafragma wordt aangeduid als F-getal (let op: Bij Sony staat er geen F voor) of aan: 1:2.8. Twee voorbeeld aanduidingen die je kunt tegenkomen:

F/3.5-5.6 –> een variabel diafragma. Als je inzoomt met je lens kan je diafragma minder ver open. 3.5 is hier de maximale diafragma opening wanneer volledig uitgezoomd. Wanneer je volledig hebt ingezoomd is de maximale diafragma opening 5.6.
1:2.8 –> een vast diafragma over het gehele zoombereik.

Weten welk objectief voor jou geschikt is? Download dan gratis mijn e-book ‘Hulp bij het kopen van een camera’.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand wordt weergegeven in millimeters en is het zoombereik van een lens. Je kunt hier onderscheid maken in prime- en zoomlenzen. Primelenzen hebben een vast brandpunt en hier kun je niet mee zoomen. Het voordeel hiervan is dat ze vaak een groter diafragma hebben en scherper zijn. Zoomlenzen zijn er met verschillende brandpuntsafstanden:

  • Fisheye: tot 12mm
  • Groothoek: 12-24mm
  • Tele: Beginnen bij 100mm en lopen soms tot wel 600mm

Het zoombereik wordt dus weergegeven in millimeters en hoe kleiner het getal, hoe groter de hoek en hoe meer je in beeld krijgt. Hierdoor kan er wel vervorming ontstaan. Hoe groter het getal, hoe verder er is ingezoomd.

Weten welk objectief voor jou geschikt is? Download dan gratis mijn e-book ‘Hulp bij het kopen van een camera’.

Lensvatting – welk objectief past op mijn camera?

Als eerste vind je altijd het merk en de vatting op een objectief. Dit is de opening in een camera waar het objectief op wordt bevestigd. In het Engels wordt ook wel ‘lens mount’ gebruikt. In deze vatting zitten contactpunten die informatie uitwisselen tussen body en objectief. Hierom heeft elk merk zijn eigen vatting en kun je objectieven van verschillende merken niet uitwisselen zonder adapter. Je kunt zelfs verschillende systemen binnen een merk niet altijd uitwisselen zonder speciale adapter. Het objectief wordt door een bajonetsluiting vast gedraaid aan de body waardoor de contactpunten goed met elkaar kunnen connecten. Hieronder leg ik de verschillende vattingen per merk uit.

Sony

Sony heeft een SEL en een SAL systeem. SAL is geschikt voor de A-mount van Sony. Dit zijn de spiegelreflexen. SEL is geschikt voor de E-mount, de systeemcamera’s. Objectieven in het SEL en SAL systeem zijn onderling NIET uit te wisselen zonder adapter. Binnen de E-mount heb je twee type objectieven: FE en E. De E-mount is geschikt voor APS-C beeldsensoren. Je kunt deze E-mount ook op Full Frame objectieven bevestigen, maar dan heb je wel te maken met een crop factor. De FE-mount is geschikt voor zowel Full Frame als APS-C beeldsensoren.

Nikon

Nikon heeft twee systemen: het F en het Z-systeem. Het F-systeem zijn de spiegelreflexen en het Z-systeem de systeemcamera’s. Objectieven binnen het F-systeem en Z-systeem kunnen onderling NIET uitgewisseld worden zonder adapter. Binnen het F-systeem heb je twee varianten: FX en DX. Het FX systeem is geschikt voor de Full Frame én APS-C beeldsensoren. DX objectieven zijn ontwikkeld voor de APS-C beeldsensoren maar kunnen ook bevestigd worden op Full Frame camera’s. Let er ook hier weer op dat je ook dan weer te maken hebt met een crop-factor en niet je hele Full Frame beeldsensor gebruikt.

Canon

Canon heeft inmiddels vier systemen: EF, EF-S, EF-M en RF. RF objectieven zijn geoptimaliseerd voor het EOS R systeem, de Full Frame systeemcamera’s. EF-M zijn geoptimaliseerd voor het EOS-M systeem, de APS-C systeemcamera’s. De EF en EF-S objectieven zijn geoptimaliseerd voor de spiegelreflexcamera’s. De EF-S mount is geschikt voor spiegelreflexcamera’s met een APS-C beeldsensor en kunnen NIET op een Full Frame body bevestigd worden zonder adapter. De EF-mount is geoptimaliseerd voor Full Frame body’s en kunnen ook op spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor bevestigd worden. Wel zijn de objectieven tussen de systemen uit te wisselen met een speciale adapter.

Olympus

Olympus systeemcamera’s hebben het OM-D systeem. Deze camera’s maken gebruik van het Micro Four Thirds systeem (MFT). Omdat de beeldsensor kleiner is dan een APS-C beeldsensor, kunnen zowel de camera’s als objectieven compacter worden gemaakt. Alle objectieven van zowel Olympus of Panasonic (of andere merken) met het MFT-systeem zijn geschikt voor deze camera’s.

Panasonic

Panasonic systeemcamera’s maken gebruik van twee systemen: S- en G-systeem. Het S-systeem zijn systeemcamera’s met Full-Frame beeldsensoren en het G-systeem zijn camera’s met Micro Four Thirds (MFT) beeldsensoren. Voor het S-systeem zijn de LUMIX S objectieven geschikt en voor het G-systeem de LUMIX G objectieven en andere objectieven die geschikt zijn voor het MFT-systeem.

Fujifilm

Fujifilm heeft twee systemen: het X-systeem en het G-systeem. Het G-systeem is geschikt voor de camera’s met een middenformaat beeldsensor. Deze sensoren zijn groter dan Full Frame beeldsensoren. Het X-systeem is geschikt voor de APS-C systeemcamera’s.

Let er op dat sommige lenzen die geschikt zijn voor APS-C sensoren ook op Full Frame camera’s passen. Bij merken waar dit kan, heb je te maken met een crop-factor, ondanks je Full Frame beeldsensor. Dit wil zeggen dat je beeld ongeveer 1,5x is ingezoomd en je niet alle pixels van je beeldsensor gebruikt.

Weten welk objectief voor jou geschikt is? Download dan gratis mijn e-book ‘Hulp bij het kopen van een camera’.
De twee soorten Sony systeemcamera vatting aangegeven op het objectief.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie wil zeggen dat je lens of camera de beweging van jouw hand of camera iets corrigeert waardoor je met een iets langere sluitertijd kunt fotograferen zonder dat er beweging ontstaat. Als het objectief beeldstabilisatie heeft dan ziet dat er als volgt:

  • Canon: IS (Image Stabilization)
  • Nikon: VR (Vibration Reduction)
  • Tamron: VC (Vibration Compensation)
  • Sigma: OS (Optical Stabilizer)
  • Sony: OSS (Optical Steady Shot)

Sony, Panasonic, Olympus en Fujifilm hebben veelal stabilisatie in de body, daar wordt het dus niet op het objectief aangegeven.

Diameter

De laatste die belangrijk is, is de diameter van het objectief. Deze gebruik je om (bescherm)filters op je objectief te kunnen vastmaken.

Conclusie

Dit zijn de vier belangrijkste elementen die je kunt vinden op een objectief. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan gerust hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.