Blog #6 Fotograferen in JPG of RAW?

Als je fotografeert met een spiegelreflex- of systeemcamera kan het goed zijn dat je de term JPG of RAW weleens voorbij hebt zien komen. Zeker als je ook aan nabewerking doet. Maar wat is het en welke instelling kun je het beste gebruiken?

Voordat ik je vertel welk bestandstype je het beste kunt gebruiken duik ik eerst even in wat elk bestandstype is.

Wat is JPG?

Het bestandsformaat JPG (Joint Photographic Experts Group) komt uit de jaren 90 en is een veelgebruikt formaat voor foto’s. Je herkent een JPG bestand aan de extensie .jpg achter de naam. Het voordeel van JPG is dat het bestandsformaat niet heel groot is. Dit komt doordat de foto wordt gecomprimeerd met de ‘Lossy’ compressie methode. Een bestand wordt gecomprimeerd om de data slimmer op te slaan waardoor het bestand kleiner gemaakt kan worden. Een JPG bestand is wel 10 keer kleiner dan een ongecomprimeerde foto. Hierdoor kun je 10 keer zoveel foto’s op je geheugenkaart of computer opslaan.

Bij de Lossy methode wordt overtollige informatie weggegooid. Een foto bestaat vaak uit miljoenen kleurtinten. Als er kleurtinten teveel op elkaar lijken, worden deze samengevoegd omdat we dit met onze ogen niet kunnen waarnemen.

JPG maakt gebruik van de 8-bit kleurinformatie. Een bit kan een 0 of een 1 zijn. Bij 8-bits heb je 8 keer een 1 of een 0 (of een combinatie) achter elkaar wat resulteert in 256 mogelijkheden. 0 is volledig zwart, 1 is volledig wit. Die 256 combinaties vertegenwoordigen 256 wit- zwart- en grijstinten. 

Voorbeeld hoe een bit eruit kan zien bij een digitale zwart-wit camera:

[0000 0000] = Zwart
[1111 1111] = Wit
[0101 1001] = Een grijstint tussen wit en zwart

Om verschillende kleurtinten op te slaan heb je niet één, maar drie pixels nodig met verschillende kleurkanalen. Namelijk Rood, Groen en Blauw (RGB). Uit elk van deze pixels komt 8-bit aan informatie. Wanneer je niet één maar drie kleurkanalen gaat gebruiken (RGB) heb je R256xG256xB256 = 16,8 miljoen verschillende kleurtinten.

Voor beginnende fotografen die nog niet aan beeldbewerking doen is dit een prima handzaam formaat die niet teveel ruimte op je geheugenkaart en computer inneemt. JPG bestanden hebben meer contrast dan RAW bestanden en zijn meer verzadigd waardoor ze er kleurrijker uitzien.

Wat is RAW?

Een RAW bestand is een ongecomprimeerd, ruw, origineel bestand wat direct van de beeldsensor af komt. Het bevat nog alle bestandsinformatie. RAW maakt gebruik van 16-bit kleurinformatie. Dit is dus veel meer dan de 8-bit waar JPG van gebruik maakt. Alle kleurtinten zijn nog aanwezig waardoor er veel meer informatie beschikbaar is. Een RAW bestand is niet bruikbaar en moet eerst met behulp van een bewerkingsprogramma worden omgezet naar een bestandsformaat zoals JPG, TIFF of PNG.

In RAW bestanden wordt ook het dynamische bereik bewaard. Elke camera heeft een bepaald dynamisch bereik. Dit is het vermogen van de camera om detail te zien in zowel de schaduwen als hooglichten. Hoe groter dit bereik, des te meer detail en lichttinten er kunnen worden weergegeven. Dit bereik wordt weergegeven in stops en ons oog heeft ongeveer 20 stops bereik. De betere camera’s zitten op ongeveer 15 stops bereik. Bij een RAW bestand heb je toegang tot dit gehele bereik van je camera en kun je hooglichten en schaduwen nog een beetje kan aanpassen. Hierdoor worden er meer details zichtbaar in foto’s waarin bijvoorbeeld én veel hooglichten én veel schaduwpartijen aanwezig zijn. Beide kunnen niet tegelijkertijd volledig goed belicht worden waardoor je dit in de nabewerking nog kunt aanpassen (tot op zekere hoogte).

RAW bevat ook meer kleurtinten waardoor de witbalans achteraf nog aan te passen is, wanneer de camera de witbalans verkeerd heeft berekend. Dit kan voorkomen bij kunstlicht of wanneer er verschillende soorten en kleuren lichtbronnen worden gebruikt.

Elk cameramerk heeft zijn eigen RAW extensie. Adobe heeft één standaard ruwe extensie ontwikkeld: DNG (Digital Negative Specification). Dit bestand gebruikt de ‘Lossless’ compressie methode en is een efficiëntere manier van data opslaan waardoor er geen informatie verloren gaat. Het bestand is minder groot dan een ongecomprimeerde foto, maar groter dan een JPG met de Lossy compressie.

RAW bestandsformaten per cameramerk:

 • Canon: .CR2
 • Nikon: .NEF
 • Sony: .ARW
 • Olympus: .ORF
 • Panasonic: .RW2
 • Fujifilm: .RAW

JPG of RAW gebruiken?

Ga je je bestanden optimaliseren en nabewerken, dan raad ik je aan in RAW te fotograferen. Doe je (nog) niet aan nabewerking en heb je niet zo heel veel opslag ruimte? Ga dan voor JPG.

RAW

 • Heeft een groter dynamisch bereik
 • Is niet gecomprimeerd
 • Kleurbereik van 68,8 miljoen
 • Moet eerst omgezet worden naar een ander bestandsformaat voor gebruik
 • Groot bestandsformaat
 • Heeft voor de nabewerking minder contrast
 • Geeft je volledige controle bij nabewerking

JPG

 • Heeft een klein dynamisch bereik
 • Is gecomprimeerd
 • Kleurbereik van 16,8 miljoen
 • Is direct klaar voor gebruik
 • Kleiner bestandsformaat
 • Heeft meer contrast en verzadiging
 • Geeft je weinig mogelijkheden bij nabewerking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.