Blog #8 Wat is de brandpuntsafstand?

Het brandpuntsafstand heeft te maken met het zoombereik van je lens. In deze blog vertel ik je alles wat je over de brandpuntsafstand moet weten.

Als je een foto maakt, valt er licht via je lens in je camera op de beeldsensor. Het licht wat door de lens gaat, wordt gebundeld zodat het op je beeldsensor terecht komt. De afstand in millimeters tussen het midden van deze lens en het punt waar het licht gebundeld wordt, is het brandpunt. Klinkt vrij ingewikkeld, maar het mooie is, dat je het eigenlijk gelijk weer mag vergeten. Het is belangrijker om te weten wat de brandpuntsafstand met je beeld doet wat je fotografeert.

De brandpuntsafstand bepaalt eigenlijk hoeveel je ziet in beeld. Een laag getal zorgt ervoor dat je meer in beeld ziet, ook wel een groothoek. Een hoog getal zorgt dat het beeld dichterbij wordt gehaald d.m.v. zoom.

Bij onderstaande foto’s staat de fotograaf op dezelfde plaats, maar de eerste foto is gemaakt met een brandpunt van 24mm en de tweede met 100mm.

Zoom- en primelenzen

Zoomlenzen hebben een variabel brandpunt waardoor het mogelijk is om te zoomen. Je kunt dus zowel onderwerpen dichterbij halen, als meer in beeld krijgen. Een zoomlens heeft altijd twee brandpuntsafstanden op de lens staan. Dat wil zeggen dat je bij een 24-70mm objectief, kunt fotograferen op zowel 24mm als 70mm en alles daar tussenin.

Primelenzen daarentegen, hebben een vast brandpunt en hier kun je dus niet mee zoomen. Je zult je benen moeten gebruiken om meer in beeld te krijgen, of om je onderwerp dichterbij in beeld te brengen. Het voordeel daarvan is dat je objectief zo is afgesteld dat de foto’s scherper worden. Het objectief is optimaal gemaakt voor één brandpunt.

Waar vind je de brandpuntsafstand?

Ieder objectief heeft een brandpuntsafstand. Het wordt weergegeven met getallen, gevolgd door mm (millimeters). Let op: niet elk melk plaatst er mm achter het getal. Meer weten over wat alle cijfers en getallen op je objectief betekenen? Hier lees je er meer over.

Beeldhoek

Elke brandpuntsafstand heeft een andere beeldhoek. Om meer in beeld te krijgen, heb je een grotere beeldhoek nodig dan wanneer je een onderwerp dichterbij wilt halen. Onderstaande afbeelding illustreert de beeldhoek van een bepaald brandpuntsafstand.

Crop-factor

Afhankelijk van welke beeldsensor je camera heeft, heb je te maken met een crop-factor. De brandpuntsafstand die op je lens staat, is gerelateerd aan een full frame beeldsensor. Dit formaat sensor is vergelijkbaar met de 35mm film die in analoge camera’s werd gebruikt. Alle beeldsensoren die kleiner zijn dan een full frame sensor, hebben dus een crop-factor waardoor de foto meer ingezoomd is. De crop-factor is afhankelijk van welke sensor jij hebt. Raadpleeg het internet of de gebruiksaanwijzing van je camera om erachter te komen welke crop-factor jouw camera heeft.

Voorbeeld

APS-C sensoren in Nikon camera’s hebben een crop-factor van 1,5. Dat betekent, dat een 50mm lens, eigenlijk 75mm is. 50mm x 1,5 = 75mm.


Wil je meer weten over hoe je het brandpunt toepast en welk brandpunt voor jou geschikt is? In mijn online cursus ‘Leer zelf je camera instellen’ leg ik hier meer over uit en geef ik je voorbeelden hoe het precies werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.